"Det handlar inte bara om Sverige i världen, utan även om världen i Sverige" säger diplomaten Jan Eliasson, ordförande i Anna Lindhs minnesfond.
Panelen där även Marie Jacobsson, ledamot av FN:s folkrättskommission, ingår, kommer förstås in på vikten av förebyggande insatser och betonar vikten av att framgångsrika sådana uppmärksammas. Exempelvis i form av tidningsrubriker såsom:
BEFARAD SVÄLTKATASTROF FÖRHINDRAD!
I tider då finansmarknaden plötsligt kan få fram svindlande summor pengar när dess egen överlevnad står på spel,
då antalet diplomater i USA understiger antalet orkesterledare inom samma lands armé trots att de båda representerar grupper efter vilkas handlingar miljontals människoliv avgörs, ställer sig Eliasson frågan hur högt vi egentligen värdesätter ordet i världen.
Han menar att just ordet är vår största tillgång i internationell konflikthantering, att ekonomiska medel inte har någon betydelse så länge folk inte står fast vid sitt ord och är beredda att ta andras på allvar.
Eliasson uttryckte även sin orolighet för konsekvenserna av en demokratiernas klubb, ett förbund av uteslutande demokratiska stater som föreslagits komplettera eller rentav ersätta FN. Han undrar om vi ska "ha en organistation som speglar världen som vi vill se den eller som den verkligen är?"
Ska demokratierna bilda klubb ska det ske inom FN, menar Eliasson.
Han håller med om att det finns tydliga brister inom FN, och pekar ut vetorätten som en av dem. En vetofri kultur skulle minska klyftorna mellan de länder som har veto och de som står utan genom att öka organisationens neutralitet i kriser belägna nära vetoländer.
"Solidaritet får inte stanna vid en gräns, utan vid mänsklig nöd", sammanfattar Jan Eliasson.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar