onsdag 29 oktober 2008

7 frågor till Carl Bildt om Israel/Palestina

I förra veckan presenterade tio riksdagsledamöter från socialdemokraterna sju interpellationer till Carl Bildt, det var tio underbyggda frågor om hur regeringen aktivt för Palestinafrågan.
De utgick från internationell rätt och frågorna gällde bosättningar, barns rättigheter under ockupationen, Jerusalem som en öppen stad för tre religioner och två folk, muren på Västbanken, situationen i Gaza, Palestinska arbetares rättigheter under ockupationen och frågan om dialog mellan alla relevanta parter. Man nämnde som relevanta parter de två Palestinska partierna Fateh och Hamas, samt partier ur Israeliska Knesset, Kadima, Labour and Likud.
Däremot väljer man från S sida att inte räkna med de parter inom Palestinsk och Israelisk politik som redan har dialog över gränserna:
Ledaren för Palestinian National Initiative Dr Mustafa Barghouthi, medlade koalitionsregering och partiet står i dagsläget för en fredlig lösning.
I Israel har vi Hadash, ett vänsterparti med både araber och israeler, vilka har fred högst på agendan.
Under pressmöte med riksdagsledamöterna ställde miljöpartiets internationella kontaktperson frågan varför man inte från Sveriges sida väljer att stötta lokala initiativ som redan finns till dialog, varför väljer man inte att stötta den tredje väg för fred som redan är etablerad? Varför tror man att vi från Sverige ska ha en legitimitet att komma in och medla, när det redan finns legitima krafter inom länderna som gör detta arbete?
Som så många gånger förr ställs vi inför frågan: när ska internationella krafter (som Sverige utgör i Palestinafrågan) lära av och höja de röster som redan talar för fred och kreativa lösningar på plats, istället för att försöka uppfinna hjulet på nytt?
Sverige kan utgöra en progressiv kraft för mänskliga rättigheter i världen, genom att föra fram de röster som bär med sig eko av kampen i sina liv och har den erfarenhet som hörs genom döva öron.
Initiativet från S är bra, bara det att frågorna hörs redan på plats och kan föras på plats med ett starkare stöd från svenska regeringen att inte försöka medla, utan fördöma kränkningar av mänskliga rättigheter och applådera de som kämpar på plats för dessa rättigheter.

2 kommentarer:

Amer Al-bayya sa...

Vad gör västvärldenpolitik i arabvärlden,Bildt??
Vem hjälper Israels brott, krig, ockupation,Bildt??
Vem ger stöd och hjälp till Israels kärnvapen och förbjudna vapen,Bildt??
Vem ger ISRAEL allt stöd i FN??

Amer Al-bayya sa...

Arabvärlden fick ett rent helvete från 1914 till 2009,Hela tiden var västvärldenpolitik där..Araberna fick ge deras stöd till UK och Frankrike för att få självständighetoch befria sig från Otmans rike-Turkiet- men araberna fick inget och fick UK lova alla judar ett land i Palestina- Balfour,utrikesminister i UK 1917-..Med UKs hjälp kom judar till Palestina med alla vapen från UK..1946-1948 fick sionister kasta ut UK från Palestina med våld och terror..Araberna fick protestera och lämnades Palestinafrågan till FN som fick dela Palestina ( FN hade ingen rätt att dela Palestina700 000 palestinier fick lämna Palestina.1956 var UKs, USAs och Israels krig mot Egypten..1967 var Israels krig mot Libanon, Syrien, Egypten och mot jordanien med Palestina..Israels fick begår mycket grova brott..1975, 1982 var Israels krig mot Libanon. 2003 var USAs krig mot Irak. 2006 Israels krig mot Libanon.. 2008 var Israels krig mot Gaza..
Under alla dessa år var västvärldenpolitik där för Israels skull.FN fick stödjer Israels brott med USAs veto-USA fick använda veto 37 gångar mot Palestinas rätt.Västvärldenpolitik som skapade Israel och get stöd och hjälp till Israels alla brott..

Arabvärlden fick inte köpa mycket vapen och allt annat var på gränsen..Västvärldenpolitik var och för Israel mot Palestina och araber .Denna politik är orättvis och olaglig..

Arabvärlden ska kräva alla ersättningar för alla brott , krig , ockupation och terror mot araberna och palestinierna..Nu är det nog och stopp..Alla brott ska stoppas , straffas och ersättas lika, västvärldenpolitik.Tack..