lördag 18 oktober 2008

Al Gore - Men alla andra tar fortfarande bilen...

Thinking Green Seminar, Nacka Factory 15/10

Miljöminister Andreas Carlgren, som under Sveriges ordförandeskap i EU 2009 kommer att leda sina europeiska kolleger under FN:s klimatkonferens i Köpenhamn, där en ny klimatöverenskommelse mellan världens länder ska slutas, inledde kvällens gröna seminarium.
Han talade varmt om stöd för expansion av ny bioteknik i Sydamerika och alternativa energikällor i Kina, men glömde tyvärr nämna Vattenfalls expansionsplaner rörande kolkraft i Tyskland.
Turligt nog riktar sig kvällen just till företagsledare.

Den numera pensionerade politikern har flugit(!) hit bara för seminariets skull.
Han som "used to be the president of the United States", om så bara för en kväll - har sedan länge släppt striderna i Washington för att ta upp en ny fight, den för naturens räkning. Därom ingen tvekan.
Men mot vem, mot vilka?

Dagens finanskris berörs tidigt ("my country triggered it, sorry"). Den kopplas samman med miljön bland annat genom siffran $700 miljarder, som förutom det amerikanska ekonomiska krispaketet även står för landets militärbudget. Samt dess årliga oljeimport.
Fredspristagaren visar lekande lätt hur god ekonomi, fred och miljövänlighet hänger ihop och är möjligt i samexistens. Jag undrar lite vad som är problemet, mannen har ju löst det hela på 10 minuter.
Men det finns förstås en hake; det alltför kortsiktiga tänkandet. Stoltast presenterat vinststjagande storföretag, tätt följda av trögfattade politiker. Är det inte "kortsiktigt kostnadsineffektivt" så är det "Drill, baby drill!"
Med avskräckande scenarion hämtade från dagens väderrapporter visar han med en beundransvärd övertygelse att det är hög tid att agera tillsammans.
Nu. Globalt.
Den övertydliga presentationen av klimatkrisen lämnar knappast någon oberörd: smältande glaciärer, höjda hav, ökad spridning av sjukdomar och skadedjur, torka, svält, översvämningar etc.

Budskapet är trots allt positivt. Gore menar att det fortfarande är fullt möjligt att förändra läget. Han visar att vi har tekniken i form av ex.vis solceller och effektiva lösningar på energitransporter, med vilka man skulle kunna försörja Europa med sol från Sahara.
Och snabbt som ljuset ska det gå.
Inom 10 år ska USA:s hela energiförsörjning vara förnyelsebar om bara presentatören vore president. Det skulle dessutom sysselsätta alla arbetslösa ett bra tag.
Som taget ur den förorenade luften kommer så kommentaren:
"I don't wanna present my political wiews here,
but YES WE CAN CHANGE!"

Al Gore godtar inte längre några ursäkter. Vare sig från individer, företag eller politiker. Även om han tycks ha gett upp närstriden med de sistnämnda avslutar han:
"We have everything we need but political will, but political will is a renewable resource"

Inga kommentarer: