onsdag 8 oktober 2008

Rätten till mat aktion

Livsmedelsbutiker slänger varje vecka så kallade ”krossvaror”, detta är livsmedel vars förpackningar har gått sönder eller bäst föredatum gått ut. ”Krossvaror” skrivs upp i en leverantörlista, för att butiken ska få tillbaka penagar på de varor som inte hållt måttet. Varorna skickas tillbaka till grossisterna som i sin tur slänger varorna eller så slängs de bakom butiken i en konteiner.
Miljöpartiet står i sin politik för en hållbar utveckling och tillvaratagande av resurser.
I syfte att belysa det slöseri med varor som pågår i Sverige tog internationella gruppen i Miljöpartiet, Stockholmsstad initiativet till en aktion för internaitonell solidaritet med de i världen som inte får mat för dagen. Aktionen gick under arbetsnamnet ”Rätten till mat” och innefattade samarbete med livsmedelsbutiker i Stockholm. Tanken var att samla in krossaror från butikerna för att sedan göra ett soppkök och dela ut till hungriga i Stockholm. I samband med soppköket skulle medlemmar i internaitonella gruppen Stockholms stad informera om resurstillvaratagande, den mänskliga rättigheten till mat samt rättvis resursfördelning.
Tyvärr fann miljöpartiet ingen samarbetsvilja i de tio butiker på södermalm som man besökte för mataktionen. Butikscheferna förklarade att man hellre än att ge maten till behövande, slängde maten. Det fanns ingen koppling mellan ekonomisk vinst, eftersom butikerna skrev upp varorna som slängdes, utan ett rent ointresse för resurs frågor och initiativ till lokal politik för internaitonell solidaritet.
Utifrån vår synpunkt så brister svenska livsmedelsbutiker i dagsläget att tillhandahålla ett effektivt och resursvänligt system för krossvaror.

Inga kommentarer: