söndag 12 oktober 2008

Utrikespolitiska konventet 2008 vid Södertörns högskola, 9-11 oktober

Maria Wetterstrand sitter i panelen som debatterar under rubriken Sveriges och EUs roll i de globala klimatförhandlingarna, tillsammans med Stefan Fölster, från Svenskt Näringsliv, som skrivit boken Farväl till Världsundergången. Maria Wetterstrand står i panelen för innovativ politik för hållbar utveckling, Stefan Fölster står för hållbar ekonomisk utveckling och mindre inflytande från politiker. En ganska spännande kombination av motstridiga åsikter.
”Vi behöver avtal i Arktis att inte utvinna olja där. Att utvinna olja nu när isen har smält undan skulle ha förödande konsekvenser för vår miljö” säger Maria Wetterstrand.
Stefan Fölster kontrar med att säga, ”Global rättvisa handlar om vad som är ger resultat, vi vinner inget på massa ofruktbara förslag från politiker som inte leder någon vart”
Moderatorn säger att ”Vi ser hur Ericsson har samarbetsprojekt med Jeferry Sachs, från the Earth Institute, om mänskliga rättigheter. De som säger sig representera svenskt näringsliv, nämligen Svenskt Närigngsliv, är däremot som ett gammalt skynke, de har inte miljö och hållbar utveckling alls i sitt fokus. Indiska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, Confederation of Indian Industry, CII, har i all sin verksamhet ett miljötänk. När ska Svenskt Näringsliv ta ett språng inför EU ordförandeskapet och ta med hållbar utveckling?”
Vi får en lärdom av moderatorn att ta med vid både dammiga och passionerade paneldebatter; ”banda detta och kolla upp fakta efteråt, för jag vet att flera av de fakta som tagits upp av denna panel är helt igenom felaktiga.”
Tips: Kolla upp Green development Act!
En fråga från publiken belyste Sveriges utmaning att tänka global, inte bara rensa upp på egen gård. ”Då Sverige importerar kol och oljekraft från andra länder, borde inte Sverige exportera teknologi för nya utvinningstekniker till Kina?”
Maria Wetterstrand berättade att miljöpartiet införde flygskatt för flygföretag, som alliansen nu tagit bort. Den uppgiften kontrades av Sofia Arkelsten (m) med att skatten endast kom åt flygbolag som hade många passagerare, men flyg som flög utan passagerare undslapp skatten.
”Om vi räknar utsläpp per capita får i global rättvisa i åtanke”, säger Maria Wetterstrand.
”Gör upp över blockgränserna så vi får ett gemensamt mål för hållbar utveckling som vi kan realisera” avslutar Mikael Karlsson, Svenska Naturskyddsföreningen.

Inga kommentarer: