fredag 27 november 2009

Omvärldsanalys

Den 27/11 gick jag Forum Syds kurs i omvärldsanalys, tillsammans med ett tiotal andra personer från olika organisationer som jobbar med bistånd i olika former. Utom den värdefulla information som gavs innebär en sådan här kurs goda tillfällen att knyta kontakter med andra aktivister.
Kursen leddes av Marie Persson, assisterad av Eva Dalekant, båda kunniga o engagerade. Föredrag o PowerPoint varvades med diskussioner och enklare övningar på ett föredömligt sätt. Vikten av att göra en strukturerad omvärldsanalys innan man drar igång ett projekt inskärptes – med tydlig varning för ”omedvetna” analyser. Forum Syds arbete är alltid fokuserat på fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter, medan ickediskriminering och folkligt deltagande också prioriteras.
På forum Syds hemsida finns 15 exempel på omvärldsanalyser från olika länder. Analyserna behöver inte vara landbaserade o det har varit en stor diskussion inom organisationen innan man ändrat sig på denna punkt – fra när det gäller projekt i stora länder, som tex Kina o Indien, så måste man begränsa analysen till ett mindre område.
Rent praktiskt skulle man kunna använda sig av denna nya erfarenhet för att budgetera en omvärldsanalys av Ghana om vi söker pengar för en del av det fortsatta projektet hos Forum Syd, och även dra igång en studiecirkel med fokus på Ghana och problematiken kring det elektroniska avfallet.
Jag kan varmt rekommendera denna kurs och ska försöka mig på flera av Forum Syds kurser, om projektplanering o annat… att lägga en dag lägga på en sådan utbildning är en god investering!
Kursen var både rolig o intressant o jag hoppas att fler av den Internationella gruppens medlemmar tar chansen att gå olika kurser antingen hos Forum Syd eller andra organisationer. Ev frågor kan (förhoppningsvis) besvaras på mötet den 3/12.
Hans Andersson, Internationell kontaktperson för MP Stockholm

Inga kommentarer: