måndag 19 oktober 2009

Rapport fr Världshungerdagen

Jag inledde fredagen den 16 oktober med att besöka KSLA – kungliga skogs- och lantbruksakademien, som höll ett seminarium med anledning av World Food day. Av ngn anledning översätts food med det mindre hoppfulla hunger, på svenska… vad som ”firas” är ju eg grundandet av FAO, FN.s Food and Agriculture Organisation.
Jag kan inte redogöra för allt som sades, men kontentan var att det är en svår men långt ifrån hopplös situation, då fler människor än någonsin går hungriga, för första gången har vi över en miljard kroniskt undernärda, men mycket är på gång och vi kan med säkerhet säga att det är inte bristen på resurser som orsakar svälten. Det är en fråga om fördelning och hushållning, en viss försiktighet med biståndsprojekt som lätt kan slå fel. Ett skrämmande exempel på detta är Nil-abborren som planterats in i Victoriasjön och inte bara slagit ut alla konkurrerande arter utan också det lokala fisket. FAO har dock en optimistisk vision: hungern ska vara utrotad år 2025!
En intressant mer övergripande problematik som berördes var förhållandet mellan vetenskap och politik – politikerna kan inte vänta med att fatta beslut tills vetenskapsmännen är överens om vad som ska göras, det är när de är det som man verkligen kan börja bli misstänksam! Vetenskapen ska inte ströva efter consensus utan måste vara om inte fri, som den aldrig kan bli… så åtminstone öppen för åsiktsskillnader.
Sambandet mellan olika kriser diskuterades också, mat, klimat och bank/finans – det hänger ihop, men någon hävdade också att det är fel att tala om kris när det gäller maten, det här är tyvärr normalläget – och det är skamligt att vi inte lyckats göra ngt åt det på 60 år. Vilka vi? Jo – världssamfundet, som ju faktiskt är strukturerat efter 60 år gamla förhållanden och borde byggas om för att passa dagens situation.
Det var många kunniga forskare som berättade om olika projekt och kom med inlägg i debatten, tex Gunnar Köhlin från Göteborgs universitet, Johan Kuylenstierna från FAO o UN-Water och moderatorn Annika Åhnberg; KSLA – tidigare jordbruksminister…
En sak de var överens om är att de 6 % av Sidas bistånd som går till jordbruk, landsbygd och skog är alldeles för liten andel, även om summan 875 miljoner kan låta imponerande.
Inledningstalade gjorde statssekreterare Rolf Eriksson, och vill man studera regeringens ståndpunkt finns hans anförande på:
http://www.regeringen.se/sb/d/7684/a/113599
Ett lustigt stavfel hade smugit sig in i SIDA-chefen Anders Nordströms slide, på första bilden av hans PowerPoint stod det Word Food Day, istället för world… och med tanke på sena tidens kritik mot Sidas verksamhet kan det vara symptomatiskt, det är mycket snack och lite verkstad. Nej,, de gör mycket också och man får hoppas att en skälig del av verksamheten har positiva effekter – men snacka kunde han, det var det ingen tvekan om.
Alla slides ska f-ö finnas på KSLA.s hemsida (men jag har inte hittat dem)
Bland den info som fanns att plocka upp hittade jag MR-dagarna på Älvsjö mässan 16-17 november.
http://www.mrdagarna.nu
här finns mycket att studera, seminarier och workshops mm – deltagaravgiften är dock ganska hög, 750 kr för en dag, 950 för bägge, 1 900 för organisationer… reducerat pris för arbetslösa, studenter och pensionärer. Iaf tänker jag att den som vill gå kan få ersättning fr Mp Stockholms internationella grupp, naturligtvis mot ett litet krav: att man rapporterar i ngn form, förslagsvis med en text som kan publiceras på denna blogg.
KSLA bjöd också på en enkel men väldigt god veg lunch.
Detta säger jag för att locka folk att gå dit ibland och delta i seminarierna – de ska ha en liknande dag om fiske och utfiskningen av världshaven, lite info finns på:
http://www.dinkurs.se/appliance/?event_id=2863
På kvällen hade vi ju vårt eget tillställning på Pustegränd, där Nike Dahlskog talade om FIAN.s arbete mot svälten och Jakob Dencker i dialogpedagogisk anda informerade om Miljöpartiets politik när det gäller bistånd. Bägge hjälpte till att fylla oss med hopp för framtiden…
Jag tackar alla som deltog och hoppas att vi får ännu fler besökare den 5/11 då Nike och jag tillsammans med Samy Said ska berätta om vårt projekt mot e-waste i Ghana, vår resa dit i våras och planeringen av vår samarbetspartner GreenAds återbesök här i Sverige i början av nästa år. Vi håller också ordinarie möte med internationella gruppen samma kväll.
Hans Andersson

Inga kommentarer: