fredag 9 oktober 2009

En kväll i Tensta

Den 8/10 besökte jag Tensta träff för en debatt om terrorism och islam i Sverige – unga muslimer i förorten rekryteras till inbördeskriget i Somalia. Moderator var den socialdemokratiska riksdagskvinnan Nalin Pekgul, fd Tenstabo och inbjuden talare var terroristexperten Magnus Ranstorp (tillsammans med Josefine Dos Santos), som nyligen kommit med en rapport om hotet från de invandrartäta förorterna, utifrån en studie av Rosengård i Malmö.
En ungdomsledare och musiker vid namn Kadhaffi har slagit larm om att åsiktskontrollanter hindrar folk att komma in på de drogfria musikfester han anordnar, samt att skäggiga taxichaufförer försöker värva ungdomar för att åka till Somalia. Inledningsvis var alla rörande överens, utom en högljudd skara unga muslimer som buade åt det mesta och skrattade på olämpliga ställen, till Pekguls förbittring.
Stadsdelsdirektören i Rinkeby-Kista, Olle Johnselius fick frågan om vad förvaltningen gör åt problemen, men menade att det inte ingick i deras uppdrag. Vidare frågades varför de ger pengar åt islamistiska föreningar som ägnar sig åt att värva gerillasoldater och potentiella självmordsbombare, men svarade kategoriskt att de inte ger pengar åt några föreningar! Detta väckte viss förvåning, vilket antagligen beror på att inte ens Pekgul gjorde någon skillnad på förvaltning och nämnd – men så vitt jag vet finns det en person på Rinkeby Medborgarservice som arbetar just med fördelning av bidrag till föreningar. Om det inte ges några pengar alls borde han ju snarast ges andra uppgifter...
Ranstorp redogjorde för sin rapport och sade bla att det inte varit deras uppgift att penetrera extremistgrupper och källarmoskéer, det är snarare något för polisen och socialtjänsten. Rapporten har blivit starkt kritiserad av de flesta utom Nyamko Sabuni, just för att ”forskarna” inte talat med de boende i området eller några muslimer överhuvudtaget utan bara poliser, socialarbetare och lärare.
Awad Hersi från miljöpartiet höll ett anförande där han gratulerade föreningen Tensta träff för att de tagit initiativ till denna intressanta debatt. Han berättade att han i Dubai träffat presidenten för Somalias övergångsregering som sagt att ungdomar från väst är ett problem i Somalia, man vill inte alls ha dit några sådana som löper risk att dödas i strider som fortfarande förekommer.
Problemet är dock inte att de åker dit utan att de inte har tillräckliga möjligheter att leva med ett hopp om en bättre framtid här, de måste ges yrkesutbildning – det är vårt problem och ska inte skyllas på islam eller ungdomarna själva!
Pekgul hade en annan åsikt: grundproblemet är att ungdomarna inte får lyssna på musik på sina fester, de hindras av skäggiga åsiktskontrollanter. Detta väckte högljudda protester, många begärde ordet och talaren häcklades.
Pekgul uppmanade till ordning, alla skulle få tala – i en minut var. Och alla måste visa tolerans, lyssna på varandra… (”du lyssnar ju inte på oss!”)
Hagi Farah, en välkänd lokal debattör och föreningsmänniska sade att man inte ska ordna dans för 13- och upp till 25-åringar, och att detta skett trots att Kadaffi polis inte givit tillstånd för det. Stora applåder från ungdomarna!
Gullet (?) Mohammed som pluggar statsvetenskap på Södertörn framhöll att bilden av Rinkeby och andra stadsdelar inte stämmer– i själva verket är 98 % av somalierna hårt arbetande (applåder). De ska inte svartmålas av någon så kallad terroristexpert. Andra fyllde på med att man inte ska använda religion för att demonisera invandrargrupper, borde analysera polisens arbete och attityder till invandrare, att Ranstorps rapport fått mycket kritik från akademiskt håll – den är ett beställningsverk! Det blev ganska mycket gapande och Pekgul allt surare…
En fråga ställdes om Ranstorps syn på Palestinakonflikten – han svarade att han studerat Hamas i 15 år! Men missade så vitt jag förstår därmed poängen, eller uppfattar helt enkelt inte Israels politik som terrorism. (Han borde kanske diskutera detta med vår utrikesminister?)
Sadia – som av Pekgul kallades svarta sjalen ”Jag inte Svarta sjalen, jag heter Sadia!” – den här dialogen har inte kallat alla parter, inte de boende i Tensta och Rinkeby – det blir en dålig balans så att barn och föräldrar inte kan mötas jämlikt! Man lyfter upp frågan om Islam som odemokratisk och extremistisk – orimligt att legalisera förtryck under namn av demokrati och dialog. Den vuxne har erövrat barnets rätt till sin religion! Jag trodde Sverige var ett tolerant land, men ni har avslöjat er, genom att ta makten över vem som granskar vad – muslimer måste ha yttrandefrihet! (det blev ganska rörigt, men som jag förstår det är tanken att lärarna kritiserar islam i skolan).
Pekgul: Gregor, håll i mikrofonen, de får bara prata i en minut var!
Abdul (tar micken från Gregor) – nej, nej, jag går inte över gränsen, Inshallah! (skratt från ungdomarna) jag har forskarexamen (från KTH?) men får inget jobb för jag är svart och muslim (jag övervägde ett snabbt inlägg – har också doktorerat men är arbetslös, trots att jag är hur svensk som helst). Måste nu arbeta som vanlig lärare. Pekgul: tiden är slut, kom med en fråga!
Jag måste lägga grunden för min fråga – men får jag inte det så, OK, du är politiker och vad tänker ni göra för invandrarna när det gäller skola och jobb?
Ann-Katrin Åslund (ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd) sade att här i Sverige har vi demokrati och religionsfrihet, barn måste få tänka fritt i Sverige (folk skriker: varför säger du i Sverige, tror du inte vi vet var vi bor? mm) Ska vi förstå måste vi lyssna…
En man i vit tröja undrar hur de vet att Al Shabab är ett hot mot hela världen och kopplat till Al Qaida, om islam är våldsbenäget, som Ranstorp säger – hur är det då med Afghanistan och alla de hundratals ungdomar som Sverige skickar dit för att slåss, vad har de/vi där att göra? Hotet kommer inte från Rosengård, utan från Rosenbad! (som Masoud Kamali skrev i Aftonbladet häromdagen). Det här är ingen debatt – det är en attack! (ungdomarna jublar) Ranstorps rapport ska föreställa vetenskaplig men skulle inte bli godkänd som B-uppsats! Det gläder mig att förorten är vaken – du (främst riktat mot Pekgul) kan inte bara komma hit o pusta ut som på ett jävla knytkalas!
Pekgul: det gläder mig jättemycket att du är här med ditt engagemang!
En dam som hette Gun undrade varför det är så farligt om unga somalier åker till Somalia, det har åkt folk för att kriga och befria sina länder, kurder, serber och andra till sina länder – värre med svenskarna som åker till Afghanistan. Någon underströk här att Somalia faktiskt angripits av Etiopien
En kille ifrågasätter viljan till integration, men uppmanas av Pekgul att fatta sig kort, ”så att alla dina kompisar också…” – vadå kompisar, vad vet du om vilka som är kompisar eller ej? Jomen, alla ska ju vara kompisar, tycker Pekgul. Talaren avslutar med att de inte sett några åsiktskontrollanter, för de finns inte.
Fatima från en muslimsk rättighetsförening säger att hon aldrig har varit på en mer onyanserad debatt. Muslimer uppfattas och utmålas som ett hot, men får knappt komma till tals. I Ranstorps rapport anges indikationer på radikalisering, extremism och fara för terrorism: utlandsresor (till vissa länder), ökat antal moskébesök, skägg, att titta på utländska TV-kanaler, ägna sig åt kampsport…
Pekgul uppmanar folk att tala långsammare, för det finns äldre som kan ha svårt att hänga med annars – ”Ni brukar ju åtminstone ha respekt för äldre …”
Ranstorp svarar: Vi i Sverige (BHUU!) lever i ett vakuum, men liknande studier har gjorts i många europeiska städer. EU försöker hitta verktyg, ingångar för att komma åt dem som försöker manipulera ungdomar, som kan ryckas med i en radikalisering, som i och för sig inte behöver övergå i terrorism. Vi måste veta vad som är normalt ungdomsbeteende…
En man med magisterexamen säger sig ha granskat Ranstorps rapport och finner det skrattretande att påstå att den försöker lyfta fram Rosengårds befolkning, när man i själva verket bara misstänkliggör de boende i området.
Abdel Khader från Kista folkhögskola gläds över att så många engagerade kommit och visar att de bryr sig. Vi måste våga jobba tillsammans på vägen bort från polarisering, 400 tjänster har försvunnit från Rinkeby och det är katastrof för näringslivet där.
En man från Antidiskrimineringsbyrån säger att Ranstorps rapport inte är helt dålig, det är bara slutsatserna som är fel. Orsaken till ökade problem är nedlagda ungdomsgårdar etc – han har tagit fram ett preparat: ISLAMOFOBIOL, som ska verka mot islamofobi – och vill ge Pekgul, Ranstorp och Åslund var sin ask, vilket de vägrar ta emot. Debatten avslutas…
Jag tyckte detta var en ganska kul grej – men bakgrunden till detta preparat, som också diskuteras på Svenska dagbladets ledarsida idag, är mindre kul. Den formgivare som (finansierad av ungdomsstyrelsen) tagit fram botemedlet mot islamofobi är själv en ökänd antisemit…

med reservation för stavning av namn o ev missuppfattnignar...
Hans Andersson

Inga kommentarer: