söndag 10 maj 2009

Ghana – global politik med lokal förankring

Vi reste till Ghana för att i samarbete med den lokala miljöorganisationen Green Ad arbeta mot e-waste, ett stort problem i många delar av världen och för den globala miljön. Medvetenheten om de negativa effekterna av västvärldens export av elektroniskt avfall till fattigare länder har ökat under det sista halvåret, men det har inte gjorts alltför mycket för att stoppa handeln.

För min del bestod arbetet av att i en vecka besöka berörda myndigheter och de aktuella dumpingplatserna. Ytterligare en vecka tillbringades huvudsakligen i sängen eller på toaletten… medan de som initierat projektet: Nike Dahlskog och Samy Alfa, fullföljde med att dra upp riktlinjerna för det kommande arbetet och fortsatt ansökan, i första hand med att söka pengar för ett återbesök, så att Green Ad.s representanter här ska få ytterligare kontakter med den svenska miljörörelsen (och inte minst Miljöpartiet), samt berörda myndigheter och studera hur recycling av elektronik går till här.

Det fortsatta projektet kommer att gå efter två linjer: dels ska vi göra vad vi kan för att exporten av miljöfarligt avfall stoppas, dels ska vi hjälpa till med konstruktionen av återvinningscentraler på plats i Ghana. Pengar ska sökas från Svenska institutet och på sikt inom EU. För att det ska fungera tänker vi försöka hitta samarbetspartners inom den gröna rörelsen i flera EU-länder, tex Holland och Frankrike- exporten från Europa till Ghana går nämligen företrädesvis via Rotterdam, och på sikt ska vi utvidga samarbetet till flera länder i Västafrika och de flesta har varit gamla franska kolonier.
Green Ad hade dessutom ett önskemål om en volontär som kunde hjälpa till med den tekniska sidan, när det börjar bli aktuellt att börja med anläggningarna.

Det är roligt och uppmuntrande att se att den ekologiska medvetenheten och engagemanget är stort i Afrika, det finns miljöpartier i flera av länderna här – men kanske främst i de fransktalande, eftersom det importerade brittiska valsystemet missgynnar uppkomsten av mindre partier. Det finns dock ett starkt intresse för att starta ett Green Party” både inom Green Ad och hos andra människor vi kom i kontakt med. Miljöproblemen är också stora, inte minst trafiken i Accra, jordförstöringen inom såväl traditionellt som modernt jordbruk, skogsödeläggelse i samband med att gruvdriften övergår till dagbrott och jag kan slutligen nämna utfiskningen av havet – det finns också andra miljörelaterade problem, kring hygien och avfallshantering, mm.

Muntlig rapportering kommer att ske på den internationella gruppens möte, tisdag 12/5, kl 18.30.


Hans Andersson
Internationell kontaktperson
för Mp, Stockholm

Inga kommentarer: