onsdag 8 april 2009

Rapport från Internationella gruppens möte 7/4 -09

Rapport från Internationella gruppens möte 7/4 -09

Närvarande:

Hans Andersson
Susanna Mehmedi
Muhammed Tounkara
Lars Jakobsson
Lai Yin Stenqvist

Pga en krock med EU-mötet så var det många i den internationella gruppen som inte kunde komma på vårt möte. Som sammankallande tar jag fullt ansvar för detta – förhoppningsvis skall sådant kunna undvikas i framtiden!

Mötet inleddes med att berätta för nya medlemmar om vad vi gjort under det gångna året:
Två studiebesök har genomförts, på Sida respektive Röda korset, Rebecca Moechlin har hållit en debatt om Palestina. Andra projekt har varit på gång, om Att inte slänga mat, Inredning av flyktingförläggningar, mm – men allt har inte varit möjligt att förverkliga.
Vi vill tacka Rebecca för hennes insatser och hoppas att hon fortsätter att vara aktiv i gruppen, annars finns ju risk att vi tappar Palestinafrågan…

Hans Andersson (nyvald sammankallande och undertecknad även om jag här skriver i tredje person, det beror inte på någon beundran för J Caesar) berättade om sitt livslånga intresse för olika kulturer och internationella frågor, som resulterat i att han besökt cirka 50 länder. Han har sex barn, varav två födda i Kina och två utflyttade, till USA respektive Frankrike. Nu är han på väg till Ghana för ett projekt initierat av Nike Dahlskog för att studera e-waste, dumpningen av elektroniskt skrot från västvärlden, vilket utgör ett skrot miljö- och hälsoproblem i utkanten av städer som Accra. Barn arbetar med att bränna gamla datorer och annat för att utvinna ädla metaller, vilket förstör deras hälsa och förorenar stora områden vid kusten och i havet. En viktig sak är också att upparbeta kontakter med miljörörelserna i tredje världen, som ofta arbetar under svåra förhållanden.
Andra frågor som engagerar Hans är folkbildning, forskningsfrågor, kultur och rättvisa, han är själv verksam som författare och trubadur, är doktor i ekonomisk historia och utbildad folkhögskolelärare.

Muhammed Tounkara, nationalekonom från Guinea har bott ca 20 år i Sverige. Han berättade att det funnits tre gröna partier där men att man försöker ena dem till ett. Det finns ett problem med att politiker ser partierna mer som en egen maktbas än som en väg att driva ideella frågor. Han driver ett projekt om odling av Jatrofa, en växt som producerar oljerika frön och binder jord, bladen är dessutom näringsrika för jorden – här skulle kunna finnas en lösning på mycket av både lokala och globala miljöproblem. Muhammed har gjort en film om detta som visats för bla Eva Goes och Jakob Denkert, en visning planeras i Rågsved, följd av debatt om miljö, demokrati och utveckling. Guinea har nu en militär regim, men val kommer att hållas senare i år och det vore bra om något av miljöpartierna där kunde få platser i parlamentet. Kanske vi kan söka pengar för att resa dit och ytterligare utveckla samarbetet med afrikanska miljörörelser.

Lars Jakobsson är ekonom och konsult, nyinflyttad till Stockholm, närmast från Kroatien, men ursprungligen från Norrland. Han berättade att det i Kroatien finns ett tiotal miljöpartier, som mest är engagerade i lokala frågor, det är svårt att ena dem kring någon grön ideologi. Lars är intresserad av organisationsfrågor – hur fungerar ett politiskt parti och hur samordnas t ex internationella frågor på olika nivåer? Han skulle gärna vilja engagera sig för något kring Östeuropa eller mer specifikt Balkan… på sikt kanske vi kan få ett föredrag om miljöfrågor och -rörelser i regionen!
Det är också bra att ha med ekonomer i gruppen, för att utveckla diskussionen av miljö och ekonomi – enligt min åsikt så är finns det i princip inget som hindrar att en kombination av kretsloppsekonomi och ekonomisk tillväxt!

Susanna Mehmedi har sina rötter på Balkan, intresserad särskilt av Kosovo. Hon är dramatiker och svensklärare. Intresserad av globalisering, rättvisa och genus – skulle gärna ge sig in på något projekt som kombinerar sociala frågor med miljön. Flaggade för miljömötet i Köpenhamn frami december – vi borde kanske ha något att lyfta fram där. Gruppen är tacksam för förslag och hoppas på att kunna närvara med någon representant.

Lai Yin Stenqvist från Hong Kong är intresserad av konst och kultur, men också olika värderingar och skillnader mellan synen på miljö inom olika kulturer.
Det kanske rent av finns möjlighet och intresse av att föra en diskussion kring ideologi och värderingar på vår blogg? Vi kan rapportera in vad vi vet om miljötänkandet i andra länder o kulturer, föra fram och reflektera kring egna idéer om hur våra grundläggande solidariteter avspeglas i politisk handling!

Ett intressant resultat av mötet är att kunskapen om miljörörelser i andra, huvudsakligen fattigare länder ökat – för flera av oss var det en nyhet att det finns så många gröna partier i två så olikartade länder som Kroatien och Guinea.
En annan sak vi funderade kring är samarbetet och kontakterna mellan internationella grupper och/eller kontaktpersoner i olika kommuner. Här finns mycket att göra, men kanske inget självändamål, även om det är viktigt att se till att vi inte dubbelarbetar och överlappar varandras verksamhet. Särskilt inom Stockholmsregionen bör vi kunna ha ett nära samarbete

På förslag från Lars bestämdes att vi till nästa gång ska ha med oss en konkret idé, som ska gå att presentera på högst tio minuter. Detta kan dock inte ses som ett krav – Hans förvarnade också för att han och Nike nog skulle ha en hel del att berätta om resan till Ghana.

Vi diskuterade möjligheten av att ha en serie öppna föredrag inbördes i gruppen, t ex Muhammed om Jatrofa och sitt projekt, och Hans om e-waste.

Vi planerar också att fortsätta med studiebesöken, bla på Kvinna till kvinna, Läkare utan gränser och Svenska institutet.

Nästa möte bestämdes till den 12/5, kl 18.30

Vid penna o dator (med stöd av Susannas anteckningar) – hoppas alla namn blivit rätt stavade och uppfattade…

Hans Andersson

hanz@comhem.se

www.crimehistory.se

Inga kommentarer: