måndag 23 februari 2009

Tål klimatet EU:s handelspolitik?

Handelsminister Ewa Björling och Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson diskuterar EU:s handelspolitik, Global Europe, på ett seminarium den 3 mars.


Klimateffekterna slår hårt mot världens fattiga. Utvecklingsländernas jordbruk och matproduktion är redan sårbart och klimatförändringen förvärrar läget. Torka i vissa områden, enorma regn och andra väderfenomen i andra. Att bygga upp motståndskraft mot klimatförändringarna handlar bland annat om att få ett mycket starkare jordbruk.

Dessa frågor är centrala nu när EU förhandlar en rad handelsavtal med flera mindre inflytelserika utvecklingsländer i Latinamerika, Afrika och Sydostasien. Hur påverkar handelsavtalen möjligheten för dessa länder att anpassa sig till den globala uppvärmningen och deras möjlighet att driva en hållbar miljö- och utvecklingspolitik?

Under det svenska ordförandeskapet är klimatkrisen ett prioriterat område men frågan är om handelspolitiken drar åt samma håll eller motverkar klimat- och utvecklingsmålen. Riskerar den nuvarande inriktningen på EU:s handelspolitik att underminera effekterna av bistånd och klimatstöd till utvecklingsländer? Eller finns det stora möjligheter för utvecklingsländerna?

Under seminariet lanseras och diskuteras Naturskyddsföreningens nya rapport: "Global Europe and Sustainable Development - Implications for Climate Change and Agriculture"
Tid och plats
Tisdag den 3 mars kl 13.15 - 15.00
Plats: Klara Konferens, Vattugatan 6, Stockholm
Anmälan sker senast 26 februari till Anneli Nordling.
E-post: anneli.nordling@naturskyddsforeningen.se

Medverkande
Ewa Björling, handelsminister
Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande
Gunnel Axelsson-Nycander, Svenska Kyrkan
Jens Andersson, författare till rapporten
Peter Kleen, Trade Policy Consultant
Moderator: Karin Lexén, Chef för Swedish Water House

Inga kommentarer: