lördag 20 september 2008

ESF: Lära, lära ut, lära om

Vi gick på en workshop där målet var att lära sig komma vidare i låsta diskussioner med hjälp av tre frågor:
-Vad vill du att den andra personen ska förändra?
-Varför är det viktigt för dig?
-Varför bryr du dig egentligen? (Vart vill du komma i slutändan)

Poängen var att man skulle ha svar även på de senare två frågorna innan man öppnar munnen. Och omvänt att man skulle ta reda på den andres egentliga orsaker till ett angrepp/krav när denne inte direkt uttrycker dem själv, för att möta varandras behov och komma vidare i diskussionen.
Kan vara bra att tänka på nästa gång man stöter på någon arg fundamentalist.

Mer info: Nonviolent Communication

Fredag morgon gick under den lovande rubriken 'Att lära sig förändra världen'. Alla fick skriva ner en en omvälvande upplevelse de hade fått positiv erfarenhet av, en "changing point" i deras liv. Fastän deltagarna var från hela världen kunde man se ett tydligt samband: uppbrott med familjen, relationer och längre resor till nya kulturer. De viktigaste bidragen till personlig utveckling, och därigenom till en positiv världsutveckling, tycktes alltså inte gå att få via skolan eller media.
Därför ska det bli extra kul att försöka få till lite internationella utbyten snart!
Vidare kritiserades privatiseringen av utbildning i EU, de ensidiga betygssystemen och skillnaden mellan den akademiska, mätbara kunskapen och den individuella, personliga utvecklingen som inte kan mätas i siffror och bokstäver och bristen på uppmuntran av den senare i stora delar av samhället.

Jan Björklund hade haft en hel del att hämta här, möjligtvis förutsatt att han även närvarade föregående workshop..

Inga kommentarer: