fredag 21 oktober 2011

Repressiva lagförslag i Vitryssland

Den senaste tiden har det kommit uppgifter om att det vitryska parlamentet arbetar med en rad lagförslag av repressiv karaktär.

Parlamentet inledde sin höstsession den 3 oktober med att på kvällen, då journalister inte längre tilläts närvara, godkänna ett lagförslag i första läsning. Lagförslaget innehåller tillägg till lagen om massevenemang och bör ses i ljuset av sommarens så kallade tysta protester, då folk samlades i Minsk och på andra ställen i Vitryssland för att visa sitt missnöje mot regimen genom att princip bara slå dank på offentlig plats och då och då klappa händer och stampa med fötterna i marken. Texten till det nya lagförslaget har inte offentliggjorts men innebär betydande inskränkningar i mötesfriheten.

Vidare avser parlamentet att anta en rad tillägg till andra befintliga lagar: bland annat brottsbalken, lagen om motsvarande enskilda organisationer (NGO:s), lagen om politiska partier, vallagen, samt lagen om administrativa förseelser. I den omfattande vitryska brottsbalken föreslås förändringar bland annat i de artiklar som behandlar förräderi, spioneri och agentverksamhet. Den röda tråden i tilläggen rör utländsk inblandning och då framför allt utländsk finansiering. Lagförslaget antogs av parlamentet i en första läsning den 3 oktober.

Det föreligger också ett lagförslag om att ändra lagen som reglerar KGB:s och andra säkerhetsorgans verksamhet. Bland annat slås fast att säkerhetsorganens personal har rätt att använda våld om de inte kan utföra sitt jobb på annat sätt. Vidare har de rätt att använda vapen och militär stridsutrustning när presidenten så finner lämpligt.

Kritiken från MR-organisationer och civilsamhället har varit hård angående de nya lagförslagen. Ett uttalande har gjorts av representanter för flera vitryska NGO:s, bland annat vitryska Helsingforskommittén, vitryska journalistförbundet (BAJ), vitryska PEN-centret och Vjasna.

Beträffande förslaget om ändringar i lagen om massevenemang säger organisationerna i sitt uttalande att det ”kränker medborgarnas rätt till fredliga sammankomster, en rätt garanterad av Vitrysslands konstitution såväl som av grundläggande internationell rätt samt introducerar medborgerligt administrativt straffansvar för oskyldiga handlingar och icke-handlingar”.

NGO-kollektivet riktar även skarp kritik mot de lagförslagen som ska reglera deras verksamhet när man säger att ”det skapar nya grunder för brottsåtal av aktivister från civilsamhället och deltagare vid fredliga massarrangemang” samt att det ”kränker yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten”.

Vad gäller tilläggen i lagen om säkerhetsorganens verksamhet, så skulle dessa tillägg enligt NGO:erna ”betydligt utöka säkerhetsorganens befogenheter, göra säkerhetsorganen okontrollerade samt de facto ställa dem utanför lagen”.

Sammantaget visar de olika lagförslagen på en repressiv trend i Vitryssland, samt att utländsk inblandning och särskilt finansiering står i fokus, samtidigt som säkerhetsorganens makt och befogenheter ökar.

Hans Andersson

Inga kommentarer: