söndag 10 oktober 2010

Massrättegång i Turkiet

Stöd kampanjen för de kurdiska politikernas mänskliga rättigheter!
Stöd de fängslade kurdiska politikerna vid deras första rättegång i Turkiet!
Sedan slutet av 2009 har 100-tals kurdiska politiker, medlemmar i olika människorätts, humanitära samt frivilliga organisationer i Turkiet arresterats och fängslats utan att ha begått något brott. Utav dessa anklagade, fängslade personer befinner 151 inför rätta den 18/10- 2010 i Amed (Diyarbakir).

Anledning till fängslandet
Den 24 december 2009 arresterades 80 medlemmar av BDP- Fred och demokratipartiet (Barış ve Demokrasi Partisi) samt medlemmar i olika människorätts, humanitära samt olika frivilliga föreningar och organisationer i hela Turkiet och speciellt i de Kurddominerade områdena. BDP (fred och demokratiska partiet) är en efterträdare till det nyligen förbjudna demokratiska samhällspartiet (DTP). Åklagarmyndigheten har anklagat och frihetsberövat BDP´s ledning och deras medlemmar med hänvisning till att dessa också är medlemmar i KCK (Koma Civaken Kurdistan).
Den 28 december 2009 arresterades ytterligare 24 personer i provinsen Van, Batman och några andra kurdiska städer. Turkiska staten hade påbörjat denna arresteringsvåg av olika kurdiska aktivister redan under mars 2009. Den främsta anledningen till att BDP´s ledning och medlemmar arresteras var att BDP är ett politiskt parti med kurdiska rötter. I mars 2009 vann DTP valet stort i de kurddominerade områdena i Turkiet.
DTP fick majoritet i många städer och i princip i alla kurdiska provinser. De politiska partierna med proturkiskt program och ursprung förlorade stort och blev marginaliserade i dessa provinser. Valet ogillades av de förlorande politiska partierna med turkiska staten i spetsen. Dessa samarbetade och såg till att Turkiska myndigheter fabricerade olika anklagelse mot DDP för att försvaga dem och ogiltig förklara folkets val.
Redan den 8:e mars och direkt efter valsegern blev DTP´s ordförande och vice ordförande, samt ett flertal borgmästare och partimedlemmar arresterade och häktade. I slutet av 2009 blev DTP enligt turkiskt lag ett förbjudet kurdiskt politiskt parti. Under de gånga åtta månader har de personer som fängslats inte ställts inför rätta. Myndigheterna har ännu inte motiverat sitt frihetsberövande. Sedan april 2009 har 1500 kurdiska politiker, inklusive DTP´s ordförande gripits och fängslats vid flertal tillfällen. De gripna politikerna har arbetat för utökad lokal demokrati för befolkningen i området. De Homepage: www.kurdocidewatch.net
E-mail: international@kurdocidewatch.net
Box: 50 47, 141 05 Kungens Kurva - Sweden

De har också och försökt att bygga upp en fungerande infrastruktur i den kurden dominerade områdena i det sydöstra Turkiet, Turkisk Kurdistan. Arbetet för att utöka jämlikhet, ekonomiskt fördelning och demokrati har utförts trots ständiga trakasserier från de turkiska myndigheternas sida.
Turkiska myndigheter vill genom olika fabricerade anklagelser förbjuda de kurdiska politiska representanterna att verka för demokrati och jämlikhet samt en dialog mellan folket och regimen i Ankara. De folkvalda vill arbeta lagligt genom sina politiska partier för att bygga broar mellan folken och fred för det kurdiska folket.

Stöd kurdiska folket och dess representanter
Den 18 oktober klockan 09.00 påbörjas den första rättegången mot 151 kurdiska politiker och människorätts organisationer i Amed (Diyarbakir). Dessa kurdiska fredssträvande politiker och olika människorättsorganisationer är i akut behov av din/ert stöd för att bli fria. Lämna dem inte ensamma!! För att upphäva förtryck av det från kurdiska folket behöver vi det Kurdiska folket ditt stöd.

Stöd Kurdocide Watch – CHAK´s kampanj
För att de ovan nämnda fängslade kurdiska politikerna och personerna ska bli fria behöver de stöd från dig. Det är enbart med olika påtryckningar som de falska anklagelserna kan upphävas av de turkiska myndigheterna vid rättegången den 18 oktober. Alla politiska-, människorättsorganisationer, statliga och andra organ kan stödja det kurdiska folkets kamp för mänskliga rättigheter. Utan ert/ditt stöd kommer de fängslade inte att bli fria. Människorättsorganisationen Kurdocide Watch – CHAK har startat denna kampanj för att dessa personer ska få stöd från
omvärlden för att kunna bli fria. Utan fria ord och rörlighet blir det ingen fred för kurdiska folket. Vi vädjar till dig och behöver ditt stöd och medverkan för att frigivningen av de orättvist anklagade personerna sker nu.

Hur kan ni stödja de fängslade personerna?
Vi ber er att övervaka rättegången på plats. Kurdocide Watch – CHAK får sända en sammansatt delegation till Diyarbakir för att övervaka rättegångsprocessen på plats. Människorättsorganisationen Kurdocide Watch – CHAK kommer således att närvara och vi kan hjälpa er att också komma till Diyarbakir. Ni kan samråda med oss även om andra insatser för att frigivningen skall kunna bli ett faktum. Vi kan också samarbeta för att klargöra situationen för de anklagade. Vi kan rådgöra med er hur vi tillsammans kan förhindra myndigheterna att utan juridisktgrund förbjuda, förtrycka och fängsla samt förbjuda kurdiska politiska partier i Turkiet.
Vi kan även samarbeta med er om hur vi tillsammans kan arbeta för att förbättra mänskliga rättigheter för det kurdiska folket i Kurdistan. 10 okt 2010

förmedlat av Hans Andersson

Inga kommentarer: